Placki były chrupiące i wyraziste w smaku, a dodatek cukinii sprawił, że nie były suche!
Składniki:
- 5 łyżek mąki z topinamburu
- 2 białka jajek
- pół cukinii
- 1 łyżka mieszanki ziaren
- przyprawy: sól sezamowa, curry
- Cukinię zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody.
- Następnie dodać mąkę, białka i przyprawy- dokładnie wymieszać.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć placuszki z powstałego ciasta i posypać ziarnami.
- Piec około 15- 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Polecam wszystkim spróbowanie mąki z topinamburu, ja na pewno nie poprzestanę jej używania!A na co mielibyście ochotę następnym razem? ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 placków)- ok. 410kcal
1 placek- ok. 51kcal
