8 grudnia 2014

PLACKI TOPINAMBUROWE Z CUKINIĄ

Zachwycona smakiem mąki z topinamburu postanowiłam wykorzystać ją ponownie. Tym razem w formie pieczonych placków z dodatkiem cukinii.

Placki były chrupiące i wyraziste w smaku, a dodatek cukinii sprawił, że nie były suche!


Składniki:
  • 5 łyżek mąki z topinamburu
  • 2 białka jajek
  • pół cukinii
  • 1 łyżka mieszanki ziaren
  • przyprawy: sól sezamowa, curry
Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na tarce, na dużych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Następnie dodać mąkę, białka i przyprawy- dokładnie wymieszać.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć placuszki z powstałego ciasta i posypać ziarnami.
  4. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Placuszki podałam z sosem dyniowym, które świetnie dopełniał całości :)

Polecam wszystkim spróbowanie mąki z topinamburu, ja na pewno nie poprzestanę jej używania!A na co mielibyście ochotę następnym razem? ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 placków)- ok. 410kcal
1 placek- ok. 51kcal


Wegetariański obiad IV