24 stycznia 2017

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI Z OLEJEM Z NASION MARCHWI

Przy okazji tego przepisu chciałam zaproponować zastosowanie oleju z nasion marchwi, który powinien być spożywany na zimno, ponieważ poddany wysokim temperaturom traci swoje prozdrowotne właściwości!
Taki charakterny w smaku, rozgrzewający krem z olejem z nasion marchwi to idealna propozycja na lekki obiad, czy sycącą kolację :)


Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka oleju z nasion marchwi
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon
Przygotowanie:
  1. Papryki pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i upiec w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową (180 stopni/ 50 minut), po czym zdjąć z niej skórkę.
  2. Do papryki dodać podgrzaną passatę, posiekany czosnek oraz przyprawy- całość zblendować na gładki krem.
  3. Gotowy krem polać olejem z nasion marchwi i posypać natką oraz nasionami słonecznika.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal