Na bezglutenowe i wegańskie Walentynki! :)
Naleśniki z kaszy gryczanej robiłam już nie raz, a że bardzo mi smakują i zawsze się udają postanowiłam je przygotować w wersji Walentynkowej :)
Na słodko- oczywiście z truskawkami :)
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej niepalonej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka karobu
- dodatki: mus truskawkowy, płatki migdałowe
- Kaszę gryczaną zalać wrzątkiem odstawić na 24 godziny, najlepiej podczas moczenia wymienić wodę kilka razy.
- Po namoczeniu kaszy odlać wodę, w której się moczyła i zalać ją szklanką świeżej wody (tak, aby wody było lekko ponad poziom kaszy).
- Następnie bardzo dokładnie zblendować ją z karobem (im więcej wody tym ciasto będzie rzadsze, a naleśniki cieńsze).
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej, suchej teflonowej patelni.
- Podawać z musem truskawkowym i prażonymi płatkami migdałowymi.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (4 naleśniki)- ok. 435kcal
1 naleśnik- ok. 109kcal
