13 lutego 2015

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI GRYCZANE

Na bezglutenowe i wegańskie Walentynki! :)

Naleśniki z kaszy gryczanej robiłam już nie raz, a że bardzo mi smakują i zawsze się udają postanowiłam je przygotować w wersji Walentynkowej :)

Na słodko- oczywiście z truskawkami :)


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka karobu
  • dodatki: mus truskawkowy, płatki migdałowe
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną zalać wrzątkiem odstawić na 24 godziny, najlepiej podczas moczenia wymienić wodę kilka razy.
  2. Po namoczeniu kaszy odlać wodę, w której się moczyła i zalać ją szklanką świeżej wody (tak, aby wody było lekko ponad poziom kaszy).
  3. Następnie bardzo dokładnie zblendować ją z karobem (im więcej wody tym ciasto będzie rzadsze, a naleśniki cieńsze).
  4. Naleśniki smażyć na rozgrzanej, suchej teflonowej patelni.
  5. Podawać z musem truskawkowym i prażonymi płatkami migdałowymi.
A Wy jakie macie pomysły na lekki Walentynkowy deser? :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 naleśniki)- ok. 435kcal
1 naleśnik- ok. 109kcal

Walentynkowe menu