27 grudnia 2016

ZAPIEKANKA JAGLANA Z PAPRYKĄ I BROKUŁEM

Propozycja na lekki obiad po świętach!
O oczyszczających właściwościach kaszy słyszał już chyba każdy, a do tego trochę warzyw i lekki oraz zdrowy obiad gotowy! ;)


Składniki:
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 czerwone papryki
  • pół brokułu
  • pół czerwonej cebuli
  • jajko (opcjonalnie)
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, curry, bazylia
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać w wodzie, a następnie ugotować.
  2. Brokuł pokroić na małe kawałki i zblanszować.
  3. Ostudzoną kaszę wymieszać z przyprawami, brokułem, pokrojona papryką, posiekaną cebulą oraz jajkiem (opcjonalnie).
  4. Masę wyłożyć do formy, na wierzchu posypać sezamem i piec około 25 minut w 180 stopniach.
  5. Gotową zapiekankę podawać z kiełkami brokułu. 
Kalorie:
Całość (9 kawałków)- ok. 795kcal
1 kawałek- ok. 88kcal