4 lutego 2015

KREM BROKUŁOWY ZE SPIRULINĄ

Dzisiaj serwuję niebanalny krem brokułowy, bo z dodatkiem spiruliny!

Spirulina to nic innego jak algi, które niegdyś stanowiły pokarm dla Azetków, czy niektórych plemion Afryki. Jest to kolejne z serii "Superfoods" na nowo odkrywane (podobnie jak amarantus).

Spirulina jest niezwykle bogata w białko, witaminy B, E i A oraz minerały (potas, magnez, cynk).
Ma właściwości wzmacniające organizm oraz oczyszczające go z toksyn.

Dzięki swojemu bogactwu pod względem odżywczym jest polecana sportowcom, osobom na diecie bezmięsnej, czy przewlekle chorym.

Dla wszystkich może stanowić świetny suplement uzupełniający naszą codzienną dietę! :)


Składniki:
  • brokuł
  • kostka warzywna BIO
  • 1 łyżka spiruliny
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • przyprawy: pieprz czarny, majeranek
  • do podania: 6 łyżek makaronu ryżowego muszelki
Przygotowanie:
  1. Brokuła ugotować w wywarze z kostki warzywnej.
  2. Ugotowanego brokuła odcedzić, odlewając bulion do osobnego naczynia.
  3. Brokuła zblendować na bardzo gładki krem, pod koniec blednowania stopniowo dolewać bulion (do uzyskania pożądanej konsystencji) oraz przyprawy.
  4. Krem przełożyć na talerz, nałożyć odrobinę spiruliny i rozprowadzić ją po kolistym ruchem przy pomocy łyżeczki.
  5. Całość podać z kiełkami brokuła i ugotowanym makaronem ryżowym.
Poprzez ten przepis chciałam pokazać, że nawet banalne propozycje na dania można urozmaicić niezwykłymi produktami, przez co jeszcze bardziej zyskują na wartości! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 300kcal
1 porcja- ok. 150kcal

ZUPA KREM