Tego jeszcze nie było, a wyszło pysznie! Soczewica tak samo, jak i pozostałe warzywa strączkowe świetnie nadają się do pieczenia!
Muffinki o lekko korzennym smaku i nieopisanych wartościach odżywczych ;)
Składniki:
- puszka zielonej soczewicy
- 50g otrębów owsianych
- 50g płatków wielozbożowych
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka 0,5%
- 1 banan
- garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 łyżeczka imbiru
- Soczewicę odcedzić i zblendować z pozostałymi składnikami (oprócz rodzynek).
- Do masy dodać rodzynki i wymieszać.
- Przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 1050kcal
1 muffin- ok. 88kcal

