3 lipca 2016

LEKKA WARZYWNA SAŁATKA Z MIĘTĄ

Świeże, młode warzywa wręcz zachęcają do tworzenia przeróżnych sałatek.
Moja dzisiejsza sałatka może spokojnie posłużyć jako sycący posiłek, a nie jedynie jako dodatek!

Znajdziemy w niej między innymi pyszny bób, pieczone ziemniaczki, groszek i orzeźwiającą miętę- pysznie, lekko i pożywnie!


Składniki:
  • 7 młodych ziemniaków
  • woreczek bobu
  • pomidor
  • puszka groszku (lub świeży)
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • garść liści mięty
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, papryka ostra (Green Essence)*
Przygotowanie: 
  1. Bób obgotować i obrać ze skórek, pomidora pokroić w kostkę, pietruszkę i miętę posiekać.
  2. Bób, pomidora, groszek, posiekane miętę i pietruszkę wymieszać ze sobą i nałożyć na talerz.
  3. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki, oprószyć przyprawami i upiec w piekarniku (20 stopni/15 minut)- gotowe ziemniaki ułożyć na wcześniej wyłożonej sałatce.
  4. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać uprażonymi pestkami dyni.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 745kcal
1 porcja- ok. 248kcal