7 maja 2018

WEGAŃSKA POTRAWKA Z BATATAMI

Tego jeszcze nie było! Jest pysznie :) i pożywnie :)



Składniki:

  • 400g ryżu brązowego

  • 2 duże bataty

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 garście jarmużu

  • 250g ugotowanej ciecierzycy

  • Pół szklanki płatków drożdżowych

  • Świeża bazylia

  • Kiełki jarmużu

  • Przyprawy: sól himalajska, imbir, papryka wędzona, oregano




Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj i odcedź.

  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane cebulkę oraz czosnek.

  3. Następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę bataty – całośc zalej 3 szklankami wody i dopraw.

  4. Gdy bataty zmiękną dodaj jarmuż oraz płatki drożdżowe i ciecierzycę – całośc wymieszaj.

  5. Potrawkę podawaj z ugotowanym ryżem, świeżą bazylią i kiełkami.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2375kcal

1 porcja – ok. 396kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.