9 października 2014

JABŁKOWE CIASTECZKA WIELOZBOŻOWE

Za oknem piękna, polska, złota jesień, a na talerzu jej dary!

Tym razem wykorzystałam soczyste i słodkie jabłka do zrobienia bardzo dietetycznych i zdrowych ciasteczek, które można podjadać w te słoneczne, jak i pochmurne dni - na poprawę humoru ;)

Dodatkowo są bardzo bogate błonnik- polecam wszystkim, którzy mają problemy z trawieniem ;)


Składniki:
  • 3/4 szklanki płatków wielozbożowych
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 duże jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonych śliwek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka suszonych moreli (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie: 
  1. Większą część płatków zmielić na mąkę.
  2. Morele i śliwki sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i uformować ciasteczka.
  5. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasteczka mogą stanowić świetną i zdrową przekąskę w ciągu dnia- w pracy, czy w szkole.
Natomiast sprawdzą się również, jako deser czy podwieczorek dla łasuchów ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 ciasteczek)- ok. 655kcal
1 ciasteczko- ok. 55kcal

Jabłko z cynamonem 2014Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II