13 października 2014

JABŁECZNIK OTRĘBOWY

Pozostając w, ostatnio często obecnym u mnie na blogu, temacie jabłek upiekłam kolejny jabłecznik!

Jednak bazą jabłecznika są otręby, dzięki którym ciasto jest bardzo bogate w błonnik.

Aromat cynamonu i słodycz jabłek- to jest to! Kawałek takiego ciasto w połączeniu z owocową herbatą, czy koktajlem świetnie smakuje w porze śniadaniowej, czy jako popołudniowa rozkosz ;)


Składniki:
  • 8 łyżek otrębów owsianych
  • 8 łyżek otrębów pszennych
  • 250g twarogu chudego
  • 4 jajka
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka płatków migdałowych (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
  2. Twaróg zblendować z żółtkami, dodając otręby.
  3. Dwa jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce- na grubych oczkach.
  4. Do masy dodać jabłka, cynamon, sodę i stevię, a następnie bardzo dokładnie ze sobą połączyć.
  5. Do całości dodać ubite wcześniej białka i bardzo delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do formy, a na wierzch poukładać większe kawałki jabłek.
  7. Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni (po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na co najmniej pół godziny) i posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto jest zbite i raczej mokre- czyli takie jak lubię najbardziej ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!


Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 910kcal
1 kawałek- ok. 91kcal

Jabłko z cynamonem 2014Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II