Jednak bazą jabłecznika są otręby, dzięki którym ciasto jest bardzo bogate w błonnik.
Aromat cynamonu i słodycz jabłek- to jest to! Kawałek takiego ciasto w połączeniu z owocową herbatą, czy koktajlem świetnie smakuje w porze śniadaniowej, czy jako popołudniowa rozkosz ;)
Składniki:
- 8 łyżek otrębów owsianych
- 8 łyżek otrębów pszennych
- 250g twarogu chudego
- 4 jajka
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka stevi
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka płatków migdałowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
- Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
- Twaróg zblendować z żółtkami, dodając otręby.
- Dwa jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce- na grubych oczkach.
- Do masy dodać jabłka, cynamon, sodę i stevię, a następnie bardzo dokładnie ze sobą połączyć.
- Do całości dodać ubite wcześniej białka i bardzo delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy, a na wierzch poukładać większe kawałki jabłek.
- Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni (po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na co najmniej pół godziny) i posypać płatkami migdałowymi.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 910kcal
1 kawałek- ok. 91kcal

