Tym razem postanowiłam wykorzystać oba te składniki w daniu obiadowym. Po małych kombinacjach wyszedł placek a'la pizza podany z musem z buraczków ;)
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 200g dyni hokkaido
- 2 buraki
- 1 łyżeczka koperku
- przyprawy: sól sezamowa, curry, pieprz kolorowy
- szczypta majeranku
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie (ja lekko rozgotowałam i nie musiałam jej później blendować), po czym odstawić do wystygnięcia.
- Dynię obrać ze skórki, pokroić, ugotować i rozgnieść widelcem na puree.
- Połączyć ostudzoną kaszę, puree i przyprawić curry oraz solą sezamową, a następnie masę wyłożyć na blaszkę (tworząc okrągły kształt)- piec około 35/40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Buraczki ugotować i zblendować na mus, doprawiając majerankiem oraz pieprzem.
- Pizzę podawać z musem buraczkowym, oprószoną koperkiem (dodałam również kilka kawałków pieczonej dyni).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 pizza)- ok. 370kcal
