11 września 2014

DYNIOWA PIZZA JAGLANA Z MUSEM BURACZKOWYM

Chyba już wszyscy, którzy odwiedzają mojego bloga zdążyli zauważyć, że bardzo przepadam za kaszą jaglaną... o dyni już ie wspominając.

Tym razem postanowiłam wykorzystać oba te składniki w daniu obiadowym. Po małych kombinacjach wyszedł placek a'la pizza podany z musem z buraczków ;)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 200g dyni hokkaido
  • 2 buraki
  • 1 łyżeczka koperku
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, pieprz kolorowy
  • szczypta majeranku
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie (ja lekko rozgotowałam i nie musiałam jej później blendować), po czym odstawić do wystygnięcia.
  2. Dynię obrać ze skórki, pokroić, ugotować i rozgnieść widelcem na puree.
  3. Połączyć ostudzoną kaszę, puree i przyprawić curry oraz solą sezamową, a następnie masę wyłożyć na blaszkę (tworząc okrągły kształt)- piec około 35/40 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Buraczki ugotować i zblendować na mus, doprawiając majerankiem oraz pieprzem.
  5. Pizzę podawać z musem buraczkowym, oprószoną koperkiem (dodałam również kilka kawałków pieczonej dyni).
Smacznego!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 pizza)- ok. 370kcal

Dynia na słodko i słono