21 września 2015

PIZZA GRYCZANA Z WARZYWAMI

Nie jestem wielką fanką pizzy, jednak od czasu do czasu lubię z nią pokombinować i zrobić jej zdrową wersję.
Dzisiaj poszła na pierwszy ogień gryka, ponieważ takiego spodu do pizzy jeszcze nie próbowałam i ... wyszło pysznie!
Oczywiście na pizzy wylądowały kolorowe warzywa, które ozdobiły całość :)


Składniki:
Ciasto
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka łuski gryczanej
  • ciepła woda
  • szczypta soli himalajskiej
Dodatki 
  • mały kawałek dyni
  • 1 pomidor żółty
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kilka pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka mąki z tapioki
  • 2 łyżki kukurydzy
  • świeże listki bazylii
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • przyprawy: curry, kurkuma, papryka słodka
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Mąkę połączyć z wodą, łuską i solą- dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i zapiec przez około 10 minut w 170 stopniach.
Dodatki 
  1. Dynię obrać ze skórki i ugotować, po czym zblendować na gładki sos z przyprawami i mąką z tapioki.
  2. Po 10 minutach wyjąć spód pizzy, wyłożyć sos i na wierzch pozostałe składniki- zapiec przez kolejne 10 minut.
  3. Gotową pizzę podać ze świeżymi listkami bazylii. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 505kcal
1 kawałek- ok. 63kcal

Wegetariański obiad VPora na pomidora!