Dzisiaj poszła na pierwszy ogień gryka, ponieważ takiego spodu do pizzy jeszcze nie próbowałam i ... wyszło pysznie!
Oczywiście na pizzy wylądowały kolorowe warzywa, które ozdobiły całość :)
Składniki:
Ciasto
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka łuski gryczanej
- ciepła woda
- szczypta soli himalajskiej
- mały kawałek dyni
- 1 pomidor żółty
- kilka pomidorów koktajlowych
- kilka pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka mąki z tapioki
- 2 łyżki kukurydzy
- świeże listki bazylii
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- przyprawy: curry, kurkuma, papryka słodka
Ciasto
- Mąkę połączyć z wodą, łuską i solą- dokładnie wymieszać.
- Ciasto wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i zapiec przez około 10 minut w 170 stopniach.
- Dynię obrać ze skórki i ugotować, po czym zblendować na gładki sos z przyprawami i mąką z tapioki.
- Po 10 minutach wyjąć spód pizzy, wyłożyć sos i na wierzch pozostałe składniki- zapiec przez kolejne 10 minut.
- Gotową pizzę podać ze świeżymi listkami bazylii.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 505kcal
1 kawałek- ok. 63kcal

