4 lipca 2015

JAGLANE PRALINY Z CZEREŚNIAMI I CHIA

Codziennie wykorzystuję letnie owoce do przygotowania deserów, czy wypieków- owocowy szał totalnie mnie pochłonął :) A Was?

Stwierdziłam jednak, że jest tak gorąco, że nie mam ochoty rozkręcać piekarnika, ponieważ temperatura na dworze jest już wystarczająco wysoka... i tak wpadłam na pomysł pralinek, których właściwe już bardzo dawno nie jadłam :)

To słodkie (i jak zwykle zdrowe) przekąski, których "sercem" są czereśnie, a delikatna masa jaglana podkreślająca ich smak świetnie połączyła się z nasionami chia- i tak powstał deser na dzisiejszy dzień! :)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 6 daktyli
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 4 łyżki nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść czereśni
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować do miękkości w mleku z dodatkiem stevi i odstawić do ostygnięcia.
  2. Po wystygnięciu kaszę zblendować z daktylami oraz zmielonymi wcześniej orzechami laskowymi, nie dodając już mleka, ponieważ masa musi być gęsta.
  3. Każdą czereśnię (bez pestki) obtoczyć w masie jaglanej, na następnie nasionach chia.
  4. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 pralin)- ok. 770kcal
1 pralina- ok. 39kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiLekkie i szybkie dania na upalne dni