7 marca 2015

KOPIEC KRETA

NA ZDROWO!!!

 


Przy okazji poprzednich przepisów na zdrowe zamienniki niezdrowych deserów obiecywałam, że w najbliższym czasie pojawią się kolejne! I proszę! :)

Dzisiaj prezentuję pyszne, kremowe i słodkie, za sprawą banana, ciasto "kopiec kreta"! :)
Ciasto oprócz tego, iż jest dietetyczne to również wskazane dla "bezglutenowców"!


Składniki:
Ciasto
  • 3 łyżki mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 dojrzałe banany
Masa
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1l mleka
  • 4 łyżeczki stevi
  • 2 banany
  • kruszone ziarno kakao
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Banany zblendować z białkami i mlekiem.
  2. Dodać mąki oraz kakao, po czym dokładnie wymieszać całość.
  3. Ciasto przełożyć do formy i piec około 30 minut w 180 stopniach.
  4. Z upieczonego ciasta odkroić wierzch i lekko wydrążyć środek- wydrążone, odkrojone części ciasta pokruszyć.
Masa
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w mleku ze stevią i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem (można podczas blendowania dolać trochę mleka).
  3. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na spód ciasta, tak by przykryć jego całą powierzchnię.
  4. Następnie przełożyć jaglaną masę, formując "kopiec".
  5. Całość posypać wcześniej pokruszonym ciastem i kruszonymi ziarnami kakao.
  6. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Słodkiej soboty! ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1890kcal
1 kawałek- ok. 135kcal

Wiosenny detoks