Czyli smaki raczej jesienne, ale kolory jak najbardziej słoneczne!
Ostatnio często wykorzystuję kaszę kukurydzianą. Do tej pory pojawiło się na moim blogu kilka przepisów z jej wykorzystaniem, a ten dzisiejszy będzie się właśnie do nich zaliczał.
Jej kremowy i delikatny smak sprawia, że jest świetną podstawą do wszelkiego rodzaju domowych i lekkostrawnych łakoci.
Tym razem wymyśliłam torcik, który przełożyłam masą dyniową (bo uwielbiam dynię!) i słodkimi oraz soczystymi brzoskawiniami.
Zaś rolę "wisienki" pełnił dumnie rozwinięty kandyzowany hibiskus!
Składniki:
Torcik
- 5 łyżek kaszy kukurydzianej
- 2 łyżeczki stevi
- 100 ml mleka migdałowego (można zastąpić wodą)
- szklanka wody
- 300g dyni hokkaido
- 1 łyżka orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżki mleka migdałowego
- brzoskwinia
- hibiskus kandyzowany (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- Kaszę kukurydzianą ugotować w mleku wymieszanym z wodą i stevią (ciągle mieszając), a następnie przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą w celu stężenia.
- Po stężeniu ciasto wyciągnąć z formy i przekroić poziomo na dwie części, a następnie zapiec je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Dynię upiec w jednym kawałku przez 40 minut również w temperaturze 180 stopni.
- Upieczoną dynię zblendować z orzechami nerkowca i mlekiem migdałowym na gładką masę.
- Torcik przełożyć masą dyniową i udekorować jogurtem, kawałkami brzoskwini oraz hibiskusem.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość- ok. 530 kcal

