24 września 2014

KUKURYDZIANY TORCIK Z DYNIĄ I BRZOSKWINIAMI

Czyli smaki raczej jesienne, ale kolory jak najbardziej słoneczne!


Ostatnio często wykorzystuję kaszę kukurydzianą. Do tej pory pojawiło się na moim blogu kilka przepisów z jej wykorzystaniem, a ten dzisiejszy będzie się właśnie do nich zaliczał.

Jej kremowy i delikatny smak sprawia, że jest świetną podstawą do wszelkiego rodzaju domowych i lekkostrawnych łakoci.

Tym razem wymyśliłam torcik, który przełożyłam masą dyniową (bo uwielbiam dynię!) i słodkimi oraz soczystymi brzoskawiniami.

Zaś rolę "wisienki" pełnił dumnie rozwinięty kandyzowany hibiskus!


Składniki:
Torcik
  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 2 łyżeczki stevi
  • 100 ml mleka migdałowego (można zastąpić wodą)
  • szklanka wody
Masa
  • 300g dyni hokkaido
  • 1 łyżka orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki mleka migdałowego
Dodatki
  • brzoskwinia
  • hibiskus kandyzowany (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w mleku wymieszanym z wodą i stevią (ciągle mieszając), a następnie przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą w celu stężenia.
  2. Po stężeniu ciasto wyciągnąć z formy i przekroić poziomo na dwie części, a następnie zapiec je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Dynię upiec w jednym kawałku przez 40 minut również w temperaturze 180 stopni.
  4. Upieczoną dynię zblendować z orzechami nerkowca i mlekiem migdałowym na gładką masę.
  5.  Torcik przełożyć masą dyniową i udekorować jogurtem, kawałkami brzoskwini oraz hibiskusem.
Przepis zaliczamy do kategorii: lekkostrawne, bezglutenowe, dietetyczne, wegańskie, bez nabiału... długo by wymieniać! To dowód na to, że mimo wszelkich alergii i diet można pozwolić sobie na coś pysznego :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość- ok. 530 kcal

Dynia na słodko i słonoSzkolne śniadania