22 lutego 2019

WEGETARIAŃSKI BEZGLUTENOWY ŻUREK

Mimo, że aura za oknem nas nie rozpieszcza wszyscy już wyczekujemy wiosny a wraz z nią Świąt Wielkanocnych!

Dlatego podrzucam Wam przepis na bezglutenowy wegetariański żurek :)



Składniki:

  • 2 butelki koncentratu żurku

  • 240g białej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)

  • 12 małych ziemniaków

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka oleju ryżowego

  • natka pietruszki

  • 6 jajek

  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek


Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej olej, a następnie podsmaż na nim lekko rozgnieciony czosnek.

  2. Następnie dodaj koncentrat żurku, wymaganą ilość wody, całość przypraw i zagotuj.

  3. Gotowy żurek podawaj z ziemniakami, fasolą, ugotowanym jajkiem oraz natką pietruszki.


Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 1750kcal

1 porcja - ok. 292kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.