13 grudnia 2016

KREM BURACZKOWY Z FETĄ

Wbrew pozorom bardzo sycący! Z charakterem dzięki fecie!
Bogaty w magnez, żelazo, witaminy B i C!

Buraki to warzywo o bardzo ciekawym smaku, w połączeniu z odpowiednimi dodatkami może stanowić pyszne danie!
Są bardzo wartościowe, zatem warto po nie sięgać szczególnie w okresie zimowym, kiedy jesteśmy osłabieni i często posiadamy niedobory przeróżnych pierwiastków i witamin!


Składniki:
  • 5 buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 plastry sera feta
  • kiełki brokułu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • przyprawy: sos sojowy, pieprz
Przygotowanie:
  1. Buraki obrać ze skórki i ugotować (zostawić 1,5 szklanki wywaru, w którym się gotowały), po czym zetrzeć na tarce.
  2. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć czosnek.
  3. Dodać starte buraki, całość przyprawić i podsmażyć.
  4. Zawartość patelni zblendować na krem wraz z wywarem.
  5. Gotowy krem podawać z fetą oraz kiełkami, całość posypać sezamem. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 410kcal
1 porcja- ok. 205kcal