22 kwietnia 2014

KREM BROKUŁOWY Z KOTLECIKAMI WARZYWNYMI

Poświąteczny detoks! 

 

Lekki, a jednocześnie sycący i pełnowartościowy obiad. Kotleciki w towarzystwie kremu smakują świetnie. Polecam takie zestawienie wszystkim, którzy preferują lekkostrawne i dietetyczne posiłki.


Składniki:
 Krem
  • 1 mały brokuł
  • bulion warzywny
  • 1 łyżka ziaren słonecznika łuskanego
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól morska, pieprz ziołowy, koperek suszony
Kotleciki 
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 2 marchewki
  • 1 pieteuszka
  • 1/4 selera 
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • przyprawy: curry, pomidor suszony z czosnkiem i bazylią, zioła prowansalskie, słodka papryka

Przygotowanie:
 Krem
  1. Brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie.
  2. Następnie zmiksować z dodatkiem bulionu warzywnego (około 1 szklanka).
  3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej i posypać gotowy krem.
Kotleciki
  1. Kuskus zalać wrzątkiem na pół cm ponad poziom kaszy, przykryć i odstawić na 10 min.
  2. Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować.
  3. Gotowy kuskus i ugotowane warzywa wymieszać ze szczypiorkiem, jajkiem oraz doprawić do smaku.
  4. Formować niezbyt duże kotleciki (lekko spłaszczone).
  5. Piec około 20 minut w 180 stopniach.

Kotleciki z kuskusem oraz wszelkie kremy to jedne z moich ulubionych dań, ponieważ są bardzo sycące i pełne zdrowia :)

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 570kcal
1 porcja- ok. 285kcal

Lekka Wielkanoc