26 czerwca 2014

JAGODOWY PUDDING Z TAPIOKI

Deser nieskomplikowany, a jednak lekko nietypowy. A to za sprawą tapioki, która świetnie nadaje się do każdego rodzaju puddingów! Szczególnie tymi z sezonowymi owocami... ;)

Nie jest to mój pierwszy deser z dodatkiem tapioki, a jednak za każdym razem smakuje inaczej- w zależności od tego z jakim owocem ją połączę ;)

Tapioka jest otrzymywana z manioku. Jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i cholesterolu! Zatem pucharki w dłoń i robimy pudding!


Składniki:
  • pół szklanki tapioki
  • szklanka mleka roślinnego (kokosowego)
  • 250g jagód
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:
  1. Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny.
  2. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka.
  3. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  4. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby.
  5. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni teflonowej.
  6. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka, następnie mus jagodowy, kolejną warstwę tapioki i musu, na wierzchu posypać płatkami migdałowymi.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 550kcal
1 porcja- ok. 275kcal

Cukrzyca ciążowa-obiad