Niezbyt skomplikowane wykonanie i lekkie składniki, czynią to ciasto bardzo dietetycznym. Myślę, że każdy może sobie pozwolić na kawałek nawet na diecie! :)
Składniki:
Biszkopt
- 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 1/3 szklanki mleka 0,5%
- 2 białka jajek
- 1 mały banan
- 1 łyżeczka maku
- 1 łyżeczka stevi
- 4 łyżki kaszy kuskus
- 1 i 1/2 szklanki mleka 0,5%
- 4 łyżki maku
- 1 łyżeczka stevi
Biszkopt
- Mleko zblendować ze stevią i bananem.
- Do miski dołożyć kaszę kukurydzianą, wymieszać i odstawić do napęcznienia (15- 20 minut).
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z całością.
- Masę przełożyć do małej tortownicy (średnica 180 cm) wyłożonej papierem do piczenia, na wierzch posypać równomiernie łyżeczką maku.
- Ciasto piec około 30- 35 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie odstawić do wystygnięcia.
- Mleko zagotować ze stevią i makiem- gotować przez 20 minut, a następnie wsypać kaszę kuskus i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu przez kaszę.
- Całość zblendować na gładką masę.
- Gotowe ciasto pokroić na 2 części i przełożyć masą makową.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok.1025kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

