23 grudnia 2014

KUKURYDZIANY BISZKOPT Z MASĄ MAKOWĄ

Lekko i świątecznie! A przecież taki kukurydziany i lekki biszkopt może być również świetnym ciastem nie tylko na święta, ale na każdego typu imprezę! :)

Niezbyt skomplikowane wykonanie i lekkie składniki, czynią to ciasto bardzo dietetycznym. Myślę, że każdy może sobie pozwolić na kawałek nawet na diecie! :)


Składniki:
Biszkopt
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mleka 0,5%
  • 2 białka jajek
  • 1 mały banan
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżeczka stevi
Masa
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 0,5%
  • 4 łyżki maku
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
Biszkopt
  1.  Mleko zblendować ze stevią i bananem.
  2. Do miski dołożyć kaszę kukurydzianą, wymieszać i odstawić do napęcznienia (15- 20 minut).
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z całością.
  4. Masę przełożyć do małej tortownicy (średnica 180 cm) wyłożonej papierem do piczenia, na wierzch posypać równomiernie łyżeczką maku.
  5. Ciasto piec około 30- 35 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Masa
  1. Mleko zagotować ze stevią i makiem- gotować przez 20 minut, a następnie wsypać kaszę kuskus i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia płynu przez kaszę.
  2. Całość zblendować na gładką masę.
  3. Gotowe ciasto pokroić na 2 części i przełożyć masą makową.
Lekko, smacznie i zdrowo :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok.1025kcal
1 kawałek- ok. 103kcal

Lekkie ŚwiętaWigilia 2014