Przy jego przygotowaniu jest wiele radochy, ponieważ można do niego "włożyć" dosłownie wszystko- nie tylko ryż i rybę ;)
Moje dzisiejsze sushi jest zaprzeczeniem tego tradycyjnego- ma w sobie lekki kuskus, ryż, ale ten czerwony no i łuskane ziarna konopi o niezwykłym smaku.
Sushi jest w 100% wegańskie i bezglutenowe :)
Składniki:
- 3 liście wodorostów nori
- 6 łyżek kuskusu kukurydzianego
- 4 łyżki czerwonego ryżu
- 150g dyni
- 2 łyżki łuskanych ziaren konopi
- przyprawy: curry, papryka słodka, sól morska
- sos sojowy
- Ryż ugotować, a kuskus wymieszać z curry i zalać wrzątkiem (1 cm ponad poziom kaszy) i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całej wody.
- Dynię obrać, pokroić w kostkę, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie- odcedzić i zblendować na puree.
- Ziarna konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni (mają cudowny zapach!).
- Na każdy liść nori nałożyć kuskus, ryż, puree z dyni, porypać lekko papryką słodką i ziarnami konopi (od brzegu liścia zostawić 1cm wolny, który lekko zwilżyć wodą), po czym zawinąć za pomocą maty bambusowej.
- Rolki sushi pokroić na kawałki i podać z sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (21 sztuk)- ok. 670kcal
1 sztuka- ok. 32kcal
