19 czerwca 2015

SUSHI Z CZERWONYM RYŻEM I KONOPIĄ

Bardzo polubiłam domowe sushi, ale oczywiśnie w nieco nietypowym wydaniu.
Przy jego przygotowaniu jest wiele radochy, ponieważ można do niego "włożyć" dosłownie wszystko- nie tylko ryż i rybę ;)

Moje dzisiejsze sushi jest zaprzeczeniem tego tradycyjnego- ma w sobie lekki kuskus, ryż, ale ten czerwony no i łuskane ziarna konopi o niezwykłym smaku.

Sushi jest w 100% wegańskie i bezglutenowe :)


Składniki:
  • 3 liście wodorostów nori
  • 6 łyżek kuskusu kukurydzianego
  • 4 łyżki czerwonego ryżu
  • 150g dyni
  • 2 łyżki łuskanych ziaren konopi
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól morska
  • sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować, a kuskus wymieszać z curry i zalać wrzątkiem (1 cm ponad poziom kaszy) i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całej wody.
  2. Dynię obrać, pokroić w kostkę, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie- odcedzić i zblendować na puree.
  3. Ziarna konopi lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni (mają cudowny zapach!).
  4. Na każdy liść nori nałożyć kuskus, ryż, puree z dyni, porypać lekko papryką słodką i ziarnami konopi (od brzegu liścia zostawić 1cm wolny, który lekko zwilżyć wodą), po czym zawinąć za pomocą maty bambusowej.
  5. Rolki sushi pokroić na kawałki i podać z sosem sojowym.
Zachęcam do spróbowania :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (21 sztuk)- ok. 670kcal
1 sztuka- ok. 32kcal

Letnie oczyszczenie