21 listopada 2014

POMIDOROWE SUSHI Z GRZYBAMI MUN

Typowe, oryginalne sushi nie do końca trafiło w moje gusta (pewnie za sprawą bardzo intensywnego smaku ryb).
Natomiast uważam, że sama idea tej potrawy jest wspaniała. W liście nori można zawinąć, co tylko dusza zapragnie stworzyć pyszne i lekkie danie, bądź przekąskę.

Tak właśnie powstało moje pomidorowe sushi, które było delikatne w smaku, a zarazem przełamane intensywnością orzechów pinii i posmakiem czerwonej komosy. Całość dopełniały wspaniałe grzyby mun.


Składniki:
  • 3 liście nori House of Asia
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 3 łyżki czerwonej komosy livity
  • pół puszki pomidorów krojonych
  • garść grzybów mun
  • kiełki brokuła
  • przyprawy: sól sezamowa, pomidory z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
  • do podania: sos sojowy, orzeszki pinii
Przygotowanie:
  1. Pomidory zblendować, a następnie wrzucić na patelnię i podgrzać z dodatkiem przypraw.
  2. Do gotującego się sosu pomidorowego dodać kuskus i odstawić pod przykryciem do napęcznienia kaszy.
  3. Komosę ugotować w wodzie.
  4. Grzyby mun namoczyć we wrzątku przez 15 minut, a następnie gotować przez kolejne 15 minut.
  5. Na liście nori nałożyć pomidorowy kuskus (błyszczącą powierzchnią do dołu, pozostawiając po 1 cm odstępu od górnego i dolnego brzegu), następnie na środek dodać komosę, grzyby mun i kiełki- zawijać przy pomocy maty bambusowej.
  6. Całość pokroić i podać z sosem sojowym i orzeszkami pinii.
Nie była to moja pierwsza przygoda z nietypowym sushi, ale zapewne również nie ostatnia! :)
A wy jakie sushi lubicie najbardziej? :)

Kalorie:
Całość (18 kawałków)- ok. 435kcal
1 kawałek- ok. 24 kcal