
Składniki:
- 200g kaszy gryczanej palonej
 - 200g czerwonej soczewicy
 - 1 cebula czerwona
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 łyżka oleju ryżowego
 - 2 garście szpinaku
 - 3 garście jarmużu
 - 250g pieczarek
 - 1 awokado
 - 1 puszka mleka kokosowego
 - Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, curry
 

Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki. Całość przypraw i podsmaż.
 - Pod koniec dodaj szpinak oraz jarmuż i całość podsmaż jeszcze kilka minut.
 - Dodaj wcześniej ugotowaną soczewicę oraz mleko kokosowe i pozostałe przyprawy.
 - Całą zawartość patelni gotuj przez kilka minut.
 - Na talerz wyłóż ugotowaną kasze gryczaną, następnie curry, całość posyp sezamem i podaj z posiekanym awokado.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje) – ok. 1865kcal
1 porcja – ok. 466kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.