9 lipca 2014

CZARNY RYŻ NA KWIECIE Z CUKINII

Kilka świeżych warzyw, kilka łyżek czarnego ryżu oraz soczewicy i obiad gotowy!
Typowo letni pełen naturalnych smaków i  lekki obiad ;)


Składniki:
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża marchew
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól morska, pieprz, papryka słodka, curry, zioła prowansalskie, imbir
Przygotowanie:
  1. Soczewicę namoczyć przez około 4 godziny, a następnie ugotować.
  2. W osobnym garnku ugotować czarny ryż (czas gotowania to około 40 minut).
  3. 3/4 cukinii pokroić w grubsze talarki, a pozostałą część w kostkę.
  4. Plastry cukinii oprószyć w mieszance sosu sojowego oraz ziół i curry.
  5. Ugrillować je w piekarniku (10 min/180stopni).
  6. Marchew pokroić w kostkę i wraz z cukinią pokrojoną w kostkę dusić na patelni z dodatkiem bulionu warzywnego do odparowania prawie całego płynu.
  7. Warzywa przyprawić odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką i imbirem, dodać koncentrat i dusić jeszcze przez 5- 10 minut.
  8. Na talerz nałożyć czarny ryż wymieszany z soczewicą, dookoła ułożyć plastry cukinii, na koniec wszystko dekorując sosem warzywnym i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Gotowe! Smacznego!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal

Wegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiadCukinia 2014Płaski brzuch- posiłki dietetyczne