30 grudnia 2013

PIEKIELNE BURGERY JAGLANO- DYNIOWE

Pyyyyyyyycha!!! Wegetariańskie, a jakie pożywne! 

 

Świetnie nadają się do zjedzenia w formie burgera w ciemnej bułce z warzywami, jak i zarówno jako samodzielna przekąska, czy dodatek do obiadu :)


Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 200g dyni
  • jajko
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • przyprawy: papryka ostra, chilli, curry, pomidory suszone, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
  1. Kaszę najpierw wypłukać dwukrotnie, a następnie ugotować w wodzie (około 15 minut na małym ogniu).
  2. Pokrojoną i obraną ze skórki dynię ugotować do miękkości i zmiksować na puree.
  3. Do ugotowanej i najlepiej przestudzonej kaszy dodać puree z dyni i jajko oraz doprawić do smaku (na ostro!!!).
  4. Uformować kotleciki i piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Burgery najlepiej piec z obu stron (przewrócić na drugą stronę w trakcie pieczenia).


Kalorie:
Całość (14 sztuk)- ok. 450kcal
1 sztuka- ok. 32kcal