24 kwietnia 2016

PIECZONY PLACEK JAGLANO- AMARANTUSOWY Z JAGODAMI I RÓŻĄ

Ni to ciasto, ni to omlet, coś na kształt placka... w zasadzie przypomina pizzę na słodko!
Bliżej nieokreślony wypiek miał bardzo ciekawy smak, a ostatnie wyciągnięte zamrożone jagody i maliny zrobiły swoje!

Polecam na śniadanie lub podwieczorek ;)
Uwaga- wygląda niepozornie i nieurokliwie, ale jest bardzo sycący i smaczny! ;)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 łyżki białka konopnego
  • 2 łyżki mąki amarantusowej
  • 3 łyżki wody różanej
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 2 banany
  • garść jagód
  • kilka malin
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dokładnie, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem wody różanej, po czym odstawić do wystygnięcia.
  2. Do ostudzonej kaszy dodać zblendowane banany, mąkę amarantusową, cukier kokosowy oraz białko konopne.
  3. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wyłożyć masę w formie placka, a na wierzchu poukładać maliny oraz jagody.
  4. Placek piec około 25- 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.