Ciasto, które spokojnie może zastąpić tort urodzinowy, czy umilić każdą wyjątkową okazję, tudzież przyjęcie :)
Smakuje tak, jak wygląda! :) Jest obłędnie kremowy, słodki, z lekkim posmakiem chałwy... Orzechowy spód i całość uwieńczona czereśniami- to musi być pyszne! :)
A przy tym zdrowy! I czego chcieć więcej? :)
Składniki:
Spód
- 6 łyżek nasion chia (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 garście orzechów laskowych
- garść daktyli
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki tahini
- 2 łyżeczki stevi
- 1 duży banan
- 2 łyżki kakao
- czereśnie
- 1 łyżka kruszonego ziarna kakao
Przygotowanie:
Spód
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut.
- Daktyle odcedzić i zblendować na mus.
- Orzechy laskowe rozdrobnić w blenderze, dodać mus daktylowy, kakao i nasiona chia- dokładnie wymieszać.
- Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia w lodówce.
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukać, a następnie ugotować do miękkości w mleku z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z dodatkiem soku z cytryny i tahini (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
- Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i ponownie schłodzić.
- Banana zblendować z kakao- polewę wyłożyć na schłodzony sernik, na wierzchu poukładać wiśnie i posypać kruszonym ziarnem kakao.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2050kcal
1 kawałek- ok. 171kcal

