Makaron jest bardzo prosty, jednak dodatek wodorostów troszkę go urozmaica :)
Wodorosty wakame są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów! Obfitują w błonnik, żelazo, magnez, wapń, witaminy C i B- można by tak długo wymieniać, a ja proponuję po prostu spróbować! :)
Składniki:
- 30g makaronu ryżowego z tapioką
- 200g sosu pomidorowego z przetartych pomidorów bio
- kilka wodorostów wakame
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, pieprz kolorowy, sól sezamowa
- Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 10 minut, po czym odcedzić.
- Sos pomidorowy podgrzać na patelni i lekko odparować, dodając przyprawy.
- Wodorosty namoczyć w zimnej wodzie przez około 20 minut, a następnie gotować je kolejne 20 minut.
- Sezam uprażyć na teflonowej patelni.
- Gotowy makaron wymieszać z sosem i podać z wodorostami- całość obsypać sezamem i skropić sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 230kcal
