3 stycznia 2015

MAKARON RYŻOWY Z TAPIOKĄ Z SOSEM POMIDOROWYM I WAKAME

Tradycyjnie już lekko, a jednocześnie sycąco!

Makaron jest bardzo prosty, jednak dodatek wodorostów troszkę go urozmaica :)

Wodorosty wakame są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów! Obfitują w błonnik, żelazo, magnez, wapń, witaminy C i B- można by tak długo wymieniać, a ja proponuję po prostu spróbować! :)


Składniki:
  • 30g makaronu ryżowego z tapioką
  • 200g sosu pomidorowego z przetartych pomidorów bio
  • kilka wodorostów wakame 
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, pieprz kolorowy, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 10 minut, po czym odcedzić.
  2. Sos pomidorowy podgrzać na patelni i lekko odparować, dodając przyprawy.
  3. Wodorosty namoczyć w zimnej wodzie przez około 20 minut, a następnie gotować je kolejne 20 minut.
  4. Sezam uprażyć na teflonowej patelni.
  5. Gotowy makaron wymieszać z sosem i podać z wodorostami- całość obsypać sezamem i skropić sosem sojowym.
 Wodorosty mają specyficzny smak, który akurat mi bardzo pasuje! Myślę, że będą smakować wszystkim weganom oraz osobom, które są miłośnikami ryb i owoców morza :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 230kcal

Zimowy obiad wegański