Ciasto, jak najbardziej zaliczyć można do kategorii "bez pszenicy", "zdrowe i dietetyczne" z resztą jak wszystkie moje wypieki ;)
Za każdym razem próbuję pokazać, że mając do dyspozycji kilka odpowiednich składników można wyczarować coś pysznego, a jednocześnie bardzo zdrowego ;)
Mam nadzieję, że i ten przepis przypadnie Wam do gustu i spróbujecie go wykorzystać w swojej kuchni!
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki kasztanowej
- 1 duży dojrzały banan
- 1 jabłko
- 2 białka jajek
- kilka daktyli
- 1 łyżeczka stevi
- Banana obrać ze skórki, a następnie zblendować z białkami oraz daktylami.
- Do miski dodać mąkę kasztanową ze stevią i ponownie wszystko razem zblendować.
- Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), po czym odsączyć z nadmiaru soku i dodać do masy, dokładnie mieszając.
- Ciasto piec w sylikonowej formie, bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to mała keksówka) przez około godzinę w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu ciasto najlepiej odstawić do wystygnięcia.
Można podawać je lekko oprószone cynamonem, wtedy jest jeszcze bardziej aromatyczne ;)
Ja jednak zdecydowałam się na dodatek chrupiących orzechów pecan!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 615kcal
1 kawałek- ok. 77kcal
