Na pomysł ten wpadłam odnajdując w lodówce puszkę ciecierzycy i kilka zamrożonych kurek.
Według mnie ten krem świetnie sprawdzi się, jako zamiennik zupy grzybowej na wigilijnym stole ;) Jest bardzo sycąca, a przy tym lekka i wartościowa.
Składniki:
- puszka ciecierzycy konserwowej
- 100g kurek
- 1 łyżka sezamu
- 200ml bulionu grzybowego
- przyprawy: czosnek, imbir, curry
- Kutki obgotować w wodzie (nie wylewać powstałego bulionu, ponieważ będzie on potrzebny do zrobienia zupy).
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy i zblendować z sezamem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodać bulionu warzywnego i przyprawić. Następnie dodać kurki.
- Wszystko razem zagotować i gotowe!!
Całość (2 porcje)- ok. 310kcal
1 porcja- ok. 155kcal