15 grudnia 2013

KREM Z CIECIERZYCY Z KURKAMI

Przedstawiam mój wegański eksperyment, który łączy smaki orientalne z tradycyjnymi.
Na pomysł ten wpadłam odnajdując w lodówce puszkę ciecierzycy i kilka zamrożonych kurek.

Według mnie ten krem świetnie sprawdzi się, jako zamiennik zupy grzybowej na wigilijnym stole ;) Jest bardzo sycąca, a przy tym lekka i wartościowa.



Składniki:
  •  puszka ciecierzycy konserwowej
  • 100g kurek
  • 1 łyżka sezamu
  • 200ml bulionu grzybowego
  • przyprawy: czosnek, imbir, curry
Przygotowanie:
  1. Kutki obgotować w wodzie (nie wylewać powstałego bulionu, ponieważ będzie on potrzebny do zrobienia zupy).
  2. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i zblendować z sezamem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dodać bulionu warzywnego i przyprawić. Następnie dodać kurki.
  4. Wszystko razem zagotować i gotowe!!
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 310kcal
1 porcja- ok. 155kcal