Bogactwo smaku i wartości odżywczych!
Posiadając nietypowe składniki, wpadłam na pomysł, aby zrobić z nich coś, co będzie mogło stanowić pyszny posiłek, a jednocześnie będzie namiastką chrupiących przekąsek, które wszyscy uwielbiają.
Danie jest wprost "napakowane" superfoods.
Na szczególną uwagę zasługuje sproszkowany korzeń maca! Korzeń maca pochodzi z Peru, a swoje nieocenione właściwości zyskuje dzięki temu, iż występuje w trudnych warunkach (najwyższe partie gór). Posiada niezwykle delikatny, słodki smak, który mnie urzekł. Bardzo dawno żaden produkt nie zaskoczył mnie tak pozytywnie! Ponadto charakteryzuje się on bardzo wysoką zawartością błonnika!
Składniki:
- 1 batat
- 4 łyżki ciecierzycy
- 6 łyżek mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca
- 1 łyżka tahini
- 6 łyżek ciepłej wody
- biały sezam
- przyprawy: curry, sól sezamowa, pieprz canyee
- sos: passata pomidorowa, spirulina, sos sojowy
- Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
- Batat ugotować w bulionie warzywnym.
- Ugotowaną ciecierzycę zblendować z ugotowanym batatem na gładką konsystencję, dodając przypraw.
- Z masy uformować roladki.
- Mąkę z ciecierzycy połączyć z tahini i wodą, wyrobić ciasto.
- Gotowe roladki obłożyć ciastem, następnie obtoczyć w sezamie.
- Roladki piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
- Podawać z sosem na bazie passaty pomidorowej zblendowanej ze spiruliną i sosem sojowym.
Roladki podane w towarzystwie sosu na bazie spiruliny zyskują nie tylko w smaku, ale również stają się naprawdę bogatym we wszelkie składniki odżywcze posiłkiem!
Z pewnością powtórzę to danie!Może nieco w innych smakach? ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (11 roladek)- ok. 755kcal
1 roladka- ok. 69kcal
