Bogactwo smaku i wartości odżywczych!
Posiadając nietypowe składniki, wpadłam na pomysł, aby zrobić z nich coś, co będzie mogło stanowić pyszny posiłek, a jednocześnie będzie namiastką chrupiących przekąsek, które wszyscy uwielbiają.
Danie jest wprost "napakowane" superfoods.
Na szczególną uwagę zasługuje sproszkowany korzeń maca! Korzeń maca pochodzi z Peru, a swoje nieocenione właściwości zyskuje dzięki temu, iż występuje w trudnych warunkach (najwyższe partie gór). Posiada niezwykle delikatny, słodki smak, który mnie urzekł. Bardzo dawno żaden produkt nie zaskoczył mnie tak pozytywnie! Ponadto charakteryzuje się on bardzo wysoką zawartością błonnika!
Składniki:
- 1 batat
- 4 łyżki ciecierzycy
- 6 łyżek mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca
- 1 łyżka tahini
- 6 łyżek ciepłej wody
- biały sezam
- przyprawy: curry, sól sezamowa, pieprz canyee
- sos: passata pomidorowa, spirulina, sos sojowy
- Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
- Batat ugotować w bulionie warzywnym.
- Ugotowaną ciecierzycę zblendować z ugotowanym batatem na gładką konsystencję, dodając przypraw.
- Z masy uformować roladki.
- Mąkę z ciecierzycy połączyć z tahini i wodą, wyrobić ciasto.
- Gotowe roladki obłożyć ciastem, następnie obtoczyć w sezamie.
- Roladki piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
- Podawać z sosem na bazie passaty pomidorowej zblendowanej ze spiruliną i sosem sojowym.
Roladki podane w towarzystwie sosu na bazie spiruliny zyskują nie tylko w smaku, ale również stają się naprawdę bogatym we wszelkie składniki odżywcze posiłkiem!
Z pewnością powtórzę to danie!Może nieco w innych smakach? ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (11 roladek)- ok. 755kcal
1 roladka- ok. 69kcal
Te roladki bym chętnie wciągnęła, ale z keczupem :D
OdpowiedzUsuńPiękne te roladki *.* A połączenie ciecierzycy i batata musi smakować niezwykle, cudny przepis :) Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńroladki fantastyczne, fajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńSuper te roladki. Z chęcią bym zjadła kilka sztuk :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się składa , bo własnie dzisiaj kupiłam bataty i zastanawiałam się jak je wykorzystam. A teraz już wiem :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wyglądają palce lizać ;-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł.Wygląda to naprawdę smacznie;)
OdpowiedzUsuńCudowne! Jak je zobaczyłam, ślinka zaczęła produkować się w zwiększonej ilości. Choć nie przepadam za batatami to samo podanie sprawia, że chętnie bym je spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńRoladki genialne! :D
OdpowiedzUsuńA do czego dodajesz jeszcze korzenia maca? Zastanawiam się nad zakupem, ale do końca nie wiem do czego go wykorzystywać, żeby było smacznie... :)
to jest moja pierwsza przygoda z korzeniem maca, ale w najbliższym czasie na pewno pojawią się kolejne przepisy :) przez wzgląd na jego słodki smak myślę, że kolejna próba użycia będzie w słodkich wypiekach :)
UsuńSuperowe te roladki! Wyglądają na chrupiące i bardzo smaczne! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na super roladki :)
OdpowiedzUsuńKuszące! Szczególe ta sezamowa posypka :)
OdpowiedzUsuńI to z sezamem <3 Niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńWOW. Nie wiedziałam, że jesteś szefem kuchni. Już chciałam pytać skąd wpadasz na takie niezwykłe pomysły, ale już nie ma o co pytać. Złote ręce w kuchni. Propozycja urzeka :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa :)
Usuńświetny pomysł :D nawet mam spirulinę i tak sobie leży, bo nie miałam pomysłu jak ją zużyć :)
OdpowiedzUsuńskładam pokłony! wygląda świetnie, a smaki jakie zawarłaś w tym daniu idealnie trafiają w moje kubki smakowe - aż mi ślinka cieknie na sam widok :D
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! prawdziwe super food :)
OdpowiedzUsuńJaki pomysł, zupełnie coś nowego ;)
OdpowiedzUsuńBataty leżą u mnie i czekają. Ciągle zmieniam koncepcje, co z nimi zrobię. Twoje wykorzystanie ich jest super.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo chrupiąco! Skąd Ty bierzesz te pomysły? :D
OdpowiedzUsuńjakoś same mnie nachodzą :)
UsuńWygląda bardzo chrupiąco! Skąd Ty bierzesz te pomysły? :D
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Chętnie przetestuję :) I podłączam sie pod poprzedniczkę, kochana skąd czerpiesz tyle i to tak ciekawych pomysłów?
OdpowiedzUsuńpojawiają się czasem w najmniej oczekiwanych momentach, ale to chyba dlatego, że po prostu lubię tworzyć w kuchni nowe i zawsze zdrowe potrawy :)
Usuńciekawe połączenie w apetycznym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńjest tahini i batat :) już to lubię..
OdpowiedzUsuńwow :) super
OdpowiedzUsuńwygląda bosko :) super pomysł!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł !
OdpowiedzUsuńmmm ale narobiłąs mi smaka na nie!
OdpowiedzUsuń