2 marca 2015

BATATOWE ROLADKI W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE Z SOSEM SPIRULINOWYM

Bogactwo smaku i wartości odżywczych!

 

Posiadając nietypowe składniki, wpadłam na pomysł, aby zrobić z nich coś, co będzie mogło stanowić pyszny posiłek, a jednocześnie będzie namiastką chrupiących przekąsek, które wszyscy uwielbiają.

Danie jest wprost "napakowane" superfoods.
Na szczególną uwagę zasługuje sproszkowany korzeń maca! Korzeń maca pochodzi z Peru, a swoje nieocenione właściwości zyskuje dzięki temu, iż występuje w trudnych warunkach (najwyższe partie gór). Posiada niezwykle delikatny, słodki smak, który mnie urzekł. Bardzo dawno żaden produkt nie zaskoczył mnie tak pozytywnie! Ponadto charakteryzuje się on bardzo wysoką zawartością błonnika!

 

Składniki:
  • 1 batat
  • 4 łyżki ciecierzycy
  • 6 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca
  • 1 łyżka tahini
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • biały sezam
  • przyprawy: curry, sól sezamowa, pieprz canyee
  • sos: passata pomidorowa, spirulina, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Batat ugotować w bulionie warzywnym.
  3. Ugotowaną ciecierzycę zblendować z ugotowanym batatem na gładką konsystencję, dodając przypraw.
  4. Z masy uformować roladki.
  5. Mąkę z ciecierzycy połączyć z tahini i wodą, wyrobić ciasto.
  6. Gotowe roladki obłożyć ciastem, następnie obtoczyć w sezamie.
  7. Roladki piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  8. Podawać z sosem na bazie passaty pomidorowej zblendowanej ze spiruliną i sosem sojowym.
Całość w smaku jest rewelacyjna. W środku roladki są miękkie, cudownie słodkie dzięki batatowi, a chrupiące również nieco słodkie ciasto, w którym są obtoczone po prostu dopełnia całości.

Roladki podane w towarzystwie sosu na bazie spiruliny zyskują nie tylko w smaku, ale również stają się naprawdę bogatym we wszelkie składniki odżywcze posiłkiem!

Z pewnością powtórzę to danie!Może nieco w innych smakach? ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (11 roladek)- ok. 755kcal
1 roladka- ok. 69kcal

Bataty everywhere

32 komentarze:

  1. Te roladki bym chętnie wciągnęła, ale z keczupem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te roladki *.* A połączenie ciecierzycy i batata musi smakować niezwykle, cudny przepis :) Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. roladki fantastyczne, fajna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super te roladki. Z chęcią bym zjadła kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się składa , bo własnie dzisiaj kupiłam bataty i zastanawiałam się jak je wykorzystam. A teraz już wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis. Wyglądają palce lizać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł.Wygląda to naprawdę smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne! Jak je zobaczyłam, ślinka zaczęła produkować się w zwiększonej ilości. Choć nie przepadam za batatami to samo podanie sprawia, że chętnie bym je spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Roladki genialne! :D
    A do czego dodajesz jeszcze korzenia maca? Zastanawiam się nad zakupem, ale do końca nie wiem do czego go wykorzystywać, żeby było smacznie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest moja pierwsza przygoda z korzeniem maca, ale w najbliższym czasie na pewno pojawią się kolejne przepisy :) przez wzgląd na jego słodki smak myślę, że kolejna próba użycia będzie w słodkich wypiekach :)

      Usuń
  10. Superowe te roladki! Wyglądają na chrupiące i bardzo smaczne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na super roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuszące! Szczególe ta sezamowa posypka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I to z sezamem <3 Niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. WOW. Nie wiedziałam, że jesteś szefem kuchni. Już chciałam pytać skąd wpadasz na takie niezwykłe pomysły, ale już nie ma o co pytać. Złote ręce w kuchni. Propozycja urzeka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetny pomysł :D nawet mam spirulinę i tak sobie leży, bo nie miałam pomysłu jak ją zużyć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. składam pokłony! wygląda świetnie, a smaki jakie zawarłaś w tym daniu idealnie trafiają w moje kubki smakowe - aż mi ślinka cieknie na sam widok :D

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda obłędnie! prawdziwe super food :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaki pomysł, zupełnie coś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bataty leżą u mnie i czekają. Ciągle zmieniam koncepcje, co z nimi zrobię. Twoje wykorzystanie ich jest super.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo chrupiąco! Skąd Ty bierzesz te pomysły? :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzo chrupiąco! Skąd Ty bierzesz te pomysły? :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają super! Chętnie przetestuję :) I podłączam sie pod poprzedniczkę, kochana skąd czerpiesz tyle i to tak ciekawych pomysłów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pojawiają się czasem w najmniej oczekiwanych momentach, ale to chyba dlatego, że po prostu lubię tworzyć w kuchni nowe i zawsze zdrowe potrawy :)

      Usuń
  23. ciekawe połączenie w apetycznym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  24. jest tahini i batat :) już to lubię..

    OdpowiedzUsuń
  25. mmm ale narobiłąs mi smaka na nie!

    OdpowiedzUsuń