I jak sobie z tym radzić, żeby nie sięgać po niezdrowe przekąski? To proste- wystarczy zrobić hummus z placuszkami!
Gwarantuję Wam, że taka przekąska nie tylko jest smaczna, ale również potrafi porządnie nasycić ;)
Moje wersje hummusu i placuszków na bazie mąki z konopi są bogate w białko roślinne, które powinno znaleźć się w diecie każdego wegetarianina.
Składniki:
Hummus
- 200g ciecierzycy
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kaparów
- sól sezamowa
- 4 łyżki mąki konopnej
- 2 białka jajek
- 1/2 szklanki wody
- przyprawy: papryka ostra, sól himalajska
Hummus
- Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie zmienić wodę i ugotować do miękkości po czym odstawić do wystygnięcia.
- Gotową ciecierzycę zblendować na gładko z tahini, sokiem z cytryny, kaparami oraz solą sezamową.
- Gotowy hummus podawać z kaparami.
- Białka zblendować wraz z wodą, mąką oraz przyprawami.
- Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej.
Kalorie:
Hummus- ok. 815kcal
15 placuszków- ok. 190kcal