Danie na pożywny i zdrowy obiad! Pełen kolorów i smaków!
W takich daniach najbardziej lubię to, że można do nich wrzucić mnóstwo warzyw- takie, na które akurat mamy ochotę lub takie, które mamy akurat w lodówce!
Kasza bulgur z kolei ma wspaniały, niebanalny smak, a dodatek fasolki sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej pożywne!
Całość posypana orzeszkami piniowymi- coś pysznego!
Składniki:
- 7 łyżek kaszy bulgur
- 3 łyżki fasoli pinto
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100g bobu
- 1 batat
- gałązka pomidorów koktajlowych
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka orzeszków piniowych
- przyprawy: papryka słodka, curry
- Zagotować półtorej szklanki wody i wrzucić kaszę bulgur, gotować kolejne 5 minut, po czym odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
- Fasolę namoczyć (12 godzin) i ugotować do miękkości (60 minut).
- Bób ugotować i obrać ze skórki.
- Pomidory zblendować i zredukować na patelni do konsystencji gęstego sosu- doprawić.
- Batata ugotować- połowę zblendować na krem, a drugą połowę pokroić w dużą kostkę.
- Sos pomidorowy wymieszać z kremem z batata, dodać kaszę i wymieszać.
- Do całości dodać fasolkę, bób, pokrojone bataty- całość posypać koperkiem i orzeszkami piniowymi (podawać z pomidorkami koktajlowymi).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 770kcal
1 porcja- ok.193kcal

