13 maja 2016

MIGDAŁOWE CIASTO Z BAKALIAMI

Chyba da się zauważyć, że wszelkie orzechy i suszone owoce to moja kulinarna miłość!
Uwielbiam wszystkie ich rodzaje i pod każdą postacią, ale oczywiście najlepiej smakują na słodko!

Zatem czemu odmawiać sobie przyjemności (zdrowych)? ;)
Ja nie zamierzam i dlatego upiekłam ciasto, którego główne składniki to właśnie bakalie!


Składniki:
  • 2 banany
  • 1 białko jajka
  • 5 łyżek mąki migdałowej
  • 1 łyżka nerkowców (Green Essence)*
  • 1 łyżka daktyli
  • 1 łyżka migdałów
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować i podzielić mus na 2 części.
  2. Jedną część musu bananowego wymieszać z mąką migdałową i wyłożyć na spód formy "keksówki" (wyłożonej papierem do pieczenia).
  3. Orzechy i daktyle nieco rozdrobnić i wymieszać z drugą częścią musu bananowego wraz z białkiem- całość wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  4. Całość piec około 20 minut w 170 stopniach- po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. 
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 
 
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 750kcal
1 kawałek- ok. 125kcal