26 stycznia 2014

BATONIKI BAKALIOWE

Świetne na każdą porę dnia. Jako przekąska, czy posiłek!
Doskonały zastrzyk energii, który posiada mnóstwo składników odżywczych!
Jednym słowem batony napakowane bakaliami! :)



Składniki:
 Spód:
  •  60g migdałów mielonych
  • 200g orzechów laskowych mielonych
  • 2 jajka
  • łyżeczka stevi
Warstwa:
  • 100g orzechów nerkowca
  • 50g migdałów
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g suszonych śliwek
  • 50g suszonych moreli
  • 60g rodzynek
  • 50g płatków żytnich
  • 2 banany
Przygotowanie:
  1. Zmielone orzechy na spód wymieszać z jajkami i stevią.
  2. Spód wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na warstwę grubości około 0,5-1 cm.
  3. Pozostałe składniki na wierzchnią warstwę rozdrobnić i pokroić, wymieszać ze zblendowanymi bananami.
  4. Masę na wierzch wykładać na wcześniej przygotowany spód, mocno dociskając (aby warstwy się połączyły).
  5. Całość piec w piekarniku przez około 15-20 min w temperaturze 180stopni.
  6. Po wyciągnięciu z piekarnika pokroić na kawałki i pozostawić do wystygnięcia.


Niech was nie przestraszy ilość kalorii, ponieważ takie batoniki to samo zdrowie i kalorie dające energię szczególnie w mroźne dni!

* Ja uwielbiam takie batoniki zajadać popijając koktajlem owocowym! Nie ma nic pyszniejszego! :)

Kalorie:
Całość (14 batoników)- ok. 2900kcal
1 batonik- ok. 207kcal