14 września 2018

PIECZONE JABŁKA Z WEGAŃSKIM TWAROŻKIEM

Za oknem nieoczekiwanie jesień... ciepłe dni na pewno jeszcze wrócą, ale ogarnął mnie jesienny klimat! Z tej okazji pieczone jabłka wypełnione delikatnym wegańskim twarożkiem ;)



Składniki:

  • 3 jabłka

  • 130g tofu naturalnego

  • Kilka moreli suszonych

  • szczypta wanilii

  • 1 łyżeczka ksylitolu

  • kilka listków mięty

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 5 łyżek mleka ryżowego


Przygotowanie:

  1. Ze wszystkich jabłek odetnij „kapelusze” i wydrąż gniazda nasienne.

  2. Twarożek zblenduj z mlekiem ryżowym, wanilią, ksylitolem, miętą, sokier z cytryny, a następnie wmieszaj posiekane morele.

  3. Tak powstałym twarożkiem wypełnij jabłka, które zapiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (3 jabłka) – ok. 810kcal

1 jabłko – ok. 270kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.