Ale po ostatnim udanym eksperymencie z pierogami kukurydzianymi postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić pierogi z mąki z ciecierzycy z farszem na bazie jarmużu!
Składniki:
Farsz
- 4 liście jarmużu
- 2 pomidory
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki mąki z manioku (tapioki)
- szczypta soli himalajskiej
- 1/3 szklanki gorącej wody
Farsz
- Z jarmużu oddzielić liście od łodygi, następnie liście poszatkować drobniej i lekko obgotować.
- Pomidory obrać ze skórki, odparować na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu, a pod koniec dodać jarmuż, po czym całość podsmażyć jeszcze przez kilka minut.
- Na koniec do całości dodać pokruszone drobno orzechy nerkowca.
- Mąkę z ciecierzycy wymieszać z mąką z tapioki i solą.
- Dodać gorącą wodę i wyrobić dokładnie ciasto.
- Na blacie (posypanym mąką z ciecierzycy) rozwałkować ciasto i wykroić koła.
- Na każde koło nałożyć farsz i zakleić (w razie potrzeby zwilżyć brzegi ciasta).
- Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować do wypłynięcia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (24 pierogi)- ok. 995kcal
1 pieróg- ok. 41kcal