1 grudnia 2015

PIEROGI Z MĄKI Z CIECIERZYCY Z JARMUŻEM

Przyznam się, że klasyczne pierogi z mąki pszennej robiłam najwyżej dwa razy w życiu...
Ale po ostatnim udanym eksperymencie z pierogami kukurydzianymi postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić pierogi z mąki z ciecierzycy z farszem na bazie jarmużu!


Składniki:
Farsz
  • 4 liście jarmużu
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy
Ciasto
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki z manioku (tapioki)
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie: 
Farsz
  1. Z jarmużu oddzielić liście od łodygi, następnie liście poszatkować drobniej i lekko obgotować.
  2. Pomidory obrać ze skórki, odparować na patelni z dodatkiem soli oraz pieprzu, a pod koniec dodać jarmuż, po czym całość podsmażyć jeszcze przez kilka minut.
  3. Na koniec do całości dodać pokruszone drobno orzechy nerkowca.
Ciasto 
  1. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z mąką z tapioki i solą.
  2. Dodać gorącą wodę i wyrobić dokładnie ciasto.
  3. Na blacie (posypanym mąką z ciecierzycy) rozwałkować ciasto i wykroić koła.
  4. Na każde koło nałożyć farsz i zakleić (w razie potrzeby zwilżyć brzegi ciasta).
  5. Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować do wypłynięcia.
Powiem tylko tyle- pokochałam smak tych pierogów! Z pewnością często będę je powtarzać :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (24 pierogi)- ok. 995kcal
1 pieróg- ok. 41kcal

Pierogi na Wigilię II edycja