Na zimno, bez pieczenia, a prezentuje się znakomicie!
Przygotowujecie się na kolejne weekendowe upały? Ja tak! :)
I dlatego dzisiaj serwuję ciasto z kaszy jaglanej na zimno i to w 3 smakach: kakaowo-truskawkowo-waniliowym! :)
Ciasto podane z gałkami lekkich, dietetycznych, domowych lodów to deser idealny na lato!
Składniki:
Sernik
- 1 szklanka kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 szklanki mleka (napoju) kokosowego
- 1 łyżka kakao
- garść świeżych truskawek
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżeczki stevi
- 2 szklanka truskawek mrożonych
- 1 mały banan (zamrożony w plasterkach)
- 150ml zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego
- 1 łyżka inuliny
Przygotowanie:
Sernik
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dosypać stevię i ugotować.
- Pod koniec gotowania z garnka wyłożyć 2/3 kaszy, a do pozostałej części dodać kakao, jeszcze chwilkę gotować, po czym przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą- na kakaowej warstwie przy bokach formy poukładać plastry świeżych truskawek.
- Do garnka przełożyć połowę pozostałej kaszy, dodać mus ze świeżych truskawek i ponownie zagotować do zgęstnienia, następnie wyłożyć kaszę na wcześniejszą warstwę kakaową.
- Ostatnią porcję kaszy zagotować z miąższem z laski wanilii i wyłożyć na wierzch- całość odstawić do schłodzenia w lodówce (co najmniej 3 godziny).
- Mrożone truskawki oraz banany zblendować z dodatkiem mleczka ryżowego oraz inuliny.
- Przy pomocy gałkownicy lody wyłożyć na sernik jaglany i udekorować plastrami świeżych truskawek.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1115kcal
1 kawałek- ok. 139kcal


