14 listopada 2015

CZEKOLADOWY TORT Z KASZY GRYCZANEJ

Już kiedyś robiłam podobny tort i tak mi zapadł w pamięci, że postanowiłam go upiec ponownie  nieco zmienionej wersji! :)
Charakteryzuję się konsystencją podobną do brownie, a smak ma rewelacyjny! Oczywiście wszystko w wersji zdrowej i bezglutenowej! :)


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • 2 białka jajek
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka stevi
  • do podania: 1 banan, 1 łyżka kakao, kilka orzechów pecan
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną ugotować, odcedzić i ostudzić.
  2. Następnie kaszę bardzo dokładnie zblendować z bananem, mlekiem, stevią i kakao.
  3. Orzechy laskowe zmielić na mąkę i dodać do masy wraz z mąką kokosową.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w całość.
  5. Masę przełożyć do małej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. 
  6. Banana zblendować z kakao i wyłożyć polewę na gotowy tort, całość udekorować orzechami pecan. 
Ktoś się skusi? ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1220kcal
1 kawałek- 122kcal