Charakteryzuję się konsystencją podobną do brownie, a smak ma rewelacyjny! Oczywiście wszystko w wersji zdrowej i bezglutenowej! :)
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki orzechów laskowych
- 2 białka jajek
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka stevi
- do podania: 1 banan, 1 łyżka kakao, kilka orzechów pecan
- Kaszę gryczaną ugotować, odcedzić i ostudzić.
- Następnie kaszę bardzo dokładnie zblendować z bananem, mlekiem, stevią i kakao.
- Orzechy laskowe zmielić na mąkę i dodać do masy wraz z mąką kokosową.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w całość.
- Masę przełożyć do małej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
- Banana zblendować z kakao i wyłożyć polewę na gotowy tort, całość udekorować orzechami pecan.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1220kcal
1 kawałek- 122kcal