18 grudnia 2016

DIETETYCZNA RYBA PO GRECKU

Dzisiaj degustacja kolejnego przepisu, który znajdzie się na moim świątecznym stole!
Bez ryby nie wyobraża sobie świąt każdy niewegetarianin ;)

Dlaczego nie przyrządzić jej w dietetycznej wersji? Ale równie pysznej!


Składniki: 
Ryba
  • 4 filety  dorsza (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • przyprawy: sos sojowy, majeranek, papryka słodka, pieprz
Warzywa
  • pół selera
  • 5 marchewek
  • pietruszka
  • cebula
  • 80g koncentratu pomidorowego
  • 500g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka miodu
  • pół cytryny
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól himalajska, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. W przypadku mrożonej ryby należy ją rozmrozić, a następnie pokroić ba kawałki, obtoczyć w marynacie z oleju, sosu sojowego oraz przypraw.
  2. Rybę upiec w piekarniku (15 minut/ 170 stopni).
  3. Seler, pietruszkę oraz marchewki zetrzeć na tarce (duże oczka), cebulę cieniutko pokroić.
  4. Warzywa wymieszać z koncentratem, passatą, miodem oraz przyprawami.
  5. Do naczynia żaroodpornego nałozyć kolejno warstwami warzywa oraz rybę (dolna i górna warstwa to warzywa).
  6. Całość zapiec w piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach.
  7. Gotową rybę podawać z plasterkiem cytryny, czarnym sezamem i natką pietruszki.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 780kcal
1 porcja- ok. 156kcal