Bez ryby nie wyobraża sobie świąt każdy niewegetarianin ;)
Dlaczego nie przyrządzić jej w dietetycznej wersji? Ale równie pysznej!
Ryba
- 4 filety dorsza (mogą być mrożone)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- przyprawy: sos sojowy, majeranek, papryka słodka, pieprz
- pół selera
- 5 marchewek
- pietruszka
- cebula
- 80g koncentratu pomidorowego
- 500g passaty pomidorowej
- 1 łyżka miodu
- pół cytryny
- natka pietruszki
- 1 łyżka czarnego sezamu
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól himalajska, pieprz, papryka słodka
- W przypadku mrożonej ryby należy ją rozmrozić, a następnie pokroić ba kawałki, obtoczyć w marynacie z oleju, sosu sojowego oraz przypraw.
- Rybę upiec w piekarniku (15 minut/ 170 stopni).
- Seler, pietruszkę oraz marchewki zetrzeć na tarce (duże oczka), cebulę cieniutko pokroić.
- Warzywa wymieszać z koncentratem, passatą, miodem oraz przyprawami.
- Do naczynia żaroodpornego nałozyć kolejno warstwami warzywa oraz rybę (dolna i górna warstwa to warzywa).
- Całość zapiec w piekarniku przez około 10 minut w 180 stopniach.
- Gotową rybę podawać z plasterkiem cytryny, czarnym sezamem i natką pietruszki.
Całość (4 porcje)- ok. 780kcal
1 porcja- ok. 156kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz