8 czerwca 2017

KOKOSOWA PANNA COTTA Z TRUSKAWKAMI

Deser wymarzony! Spokojnie może konkurować z lodami! Delikatna i lekka, jak piórko... a jednocześnie kremowa i nietuzinkowa dzięki nucie kokosowej...!

D tego sezonowe, słodkie truskawki! To połączenie nie może nie smakować! ;)


Składniki:
  • 150g mleka kokosowego z proszku
  • 2 łyżki cukru daktylowego
  • 1 opakowanie mieszanki panna cotta
  • 200ml mleka owsianego z wanilią
  • 3 garście truskawek
Przygotowanie: 
  1. W 170ml ciepłej wody zmiksuj mleko kokosowe w proszku, następnie dodaj łyżkę cukru daktylowego oraz mieszankę panna cottę- całość porządnie zmiksuj.
  2. W garnku doprowadź do wrzenia mleko owsiane i wlej wcześniej porzygotowaną mieszankę- całość gotuj około minuty.
  3. Całą zawartość garnka przelej do miseczek (wcześniej opłukanych zimną wodą) i odstaw do stężenia, najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce.
  4. Truskawki podgrzej w garnku wraz z łyżką cukru daktylowego, tak aby powstał z nich mus.
  5. Panna cottę wyciągnij z miseczek i polej musem truskawkowym. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 575kcal
1 porcja- ok. 192kcal