MEGA ZDROWE! BEZGLUTENOWE! PYSZNE!
Już niejednokrotnie pisałam o wspaniałych wartościach komosy ryżowej oraz o jej niepowatarzalnym smaku.
Sama bardzo za nią przepadam zarówno w propozycjach wytrawnych, jak i słodkich.
Tym razem na poprawę humoru w pochmurny dzień postanowiłam przygotować słodkie batoniki.
Składniki:
- 6 łyżek komosy ryżowej
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 200 ml mleka
- 2 średnie banany
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka stevi
- Komosę ugotować w mleku z dodatkiem cynamonu i stevi.
- Płatki jaglane zmielić na mąkę.
- Banany obrać i rozgnieść widelcem na mus z sokiem z wyciśniętej pomarańczy.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą wraz z pokruszonymi nerkowcami i dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (najlepiej keksówki) i piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić na kawałki.
I gotowe! Pyszne i zdrowe batony idealne na przekąskę, czy podwieczorek :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 batonów)- ok. 870kcal
1 baton- ok. 109kcal

