22 października 2014

POMARAŃCZOWE BATONY Z KOMOSY RYŻOWEJ

MEGA ZDROWE! BEZGLUTENOWE! PYSZNE!

Już niejednokrotnie pisałam o wspaniałych wartościach komosy ryżowej oraz o jej niepowatarzalnym smaku.

Sama bardzo za nią przepadam zarówno w propozycjach wytrawnych, jak i słodkich.
Tym razem na poprawę humoru w pochmurny dzień postanowiłam przygotować słodkie batoniki.


Składniki:
  • 6 łyżek komosy ryżowej
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 200 ml mleka
  • 2 średnie banany
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie: 
  1. Komosę ugotować w mleku z dodatkiem cynamonu i stevi.
  2. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  3. Banany obrać i rozgnieść widelcem na mus z sokiem z wyciśniętej pomarańczy.
  4. Wszystkie składniki połączyć ze sobą wraz z pokruszonymi nerkowcami i dokładnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do formy (najlepiej keksówki) i piec około 30 minut w 180 stopniach.
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić na kawałki.

I gotowe! Pyszne i zdrowe batony idealne na przekąskę, czy podwieczorek :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 

Kalorie:
Całość (8 batonów)- ok. 870kcal
1 baton- ok. 109kcal

Quchnia pełna Quinoa 3Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II