16 grudnia 2014

KOPERKOWE KOTLECIKI Z DYNIĄ

Bardzo delikatne i słodkie w smaku, dzięki dyni muszkatołowej!

Jako wielka fanka dyni nie byłabym sobą gdybym nie próbowała różnych jej odmian. Niestety sezon na dynię dobiegł końca, ale w warzywniakach możemy spotkać jeszcze pojedyncze sztuki. Tak właśnie ostatnio natrafiłam na odmianę, której jeszcze nie próbowałam, a mianowicie dynię muszkatołową. Jest bardzo delikatna w smaku, wręcz słodka! Swoją konsystencją i smakiem przypomina troszkę melona, czy arbuza- rewelacja!

Od razu pomyślałam, aby połączyć ją z równie delikatną kaszą kuskus i był to strzał w dziesiątkę! :)


Składniki:
  • 100g kaszy kuskus (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 150g dyni muszkatołowej
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • przyprawy: curry, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem na pół centymetra ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
  2. Dynię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
  3. Wszystkie składniki, oprócz słonecznika, wymieszać dokładnie ze sobą.
  4. Uformować kotleciki, które posypać ziarnami słonecznika.
  5. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (16 kotlecików)- ok. 485kcal
1 kotlecik- ok. 30kcal

Wegetariański obiad IV