21 maja 2014

SZPARAGI NA CZARNYM RYŻU I PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ

Powiedziałabym, że jest to wręcz idealne połączenie dla mnie!
Zielone delikatne szparagi z lekko orzechowym posmakiem czarnego ryżu i pieczoną dynią, którą uwielbiam- to jest to! :)

W dodatku przygotowanie dania nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu! Jest lekkie i bardzo wartościowe ;)


Składniki:
  • 3 łyżki ryżu czarnego
  • 3 plastry dyni piżmowej
  • kilka zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: tymianek, curry, sól morska, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  1. Czarny ryż ugotować.
  2. Dynię pokrojoną na plastry oprószyć curry i tymiankiem, a następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 20 minut).
  3. Końcówki szparagów odkroić (około 1/3 części od dołu), ponieważ są nieco twarde i łykowate.
  4. Szparagi ugotować na parze do miękkości (około 10 minut).
  5. Następnie ugrillować je lekko z dodatkiem przypraw: zioła, sól, pieprz (ewentualnie można skropić oliwą).
  6. Pestki dyni uprażyć na teflonowej patelni.
  7. Podawać na talerzu dynię, czarny ryż i szparagi, wszystko obsypać pestkami dyni.
Smacznego! :)


Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 260kcal

SzparagiPiknik majowy Vege grillowanie