6 marca 2015

CZARNY MAKARON RYŻOWY Z SOSEM PIETRUSZKOWO- CUKINIOWYM I WAKAME

Jest to propozycja raczej na lekki lunch, niż mocno sycący obiad :)

Ciekawy smak makaronu w połączeniu z delikatnym sosem warzywnym i morską nutą alg może stanowić świetną odskocznię od tradycyjnych ciężkich i tuczących makaronów :)



Składniki:
  • 30g makaronu z czarnego ryżu
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka wodorostów wakame
  • odrobina sezamu
  • przyprawy: sól morska, zioła, kostka warzywna bio
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy ugotować i odcedzić.
  2. Pietruszkę i cukinię, pokroić i ugotować w bulionie z kostki warzywnej.
  3. Ugotowane warzywa zblendować do konsystencji sosu i doprawić do smaku.
  4. Wodorosty wakame namoczyć przez 20 minut, a następnie ugotować przez kolejne 20 minut.
  5. Ugotowany makaron podać z sosem, wodorostami i oprószyć sezamem.
Kaloryczność dania jest bardzo mała, dlatego po takim posiłku można sobie pozwolić na porządną porcję zdrowego deseru :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 210kcal

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycjaWiosenny detoks