Ciekawy smak makaronu w połączeniu z delikatnym sosem warzywnym i morską nutą alg może stanowić świetną odskocznię od tradycyjnych ciężkich i tuczących makaronów :)
Składniki:
- 30g makaronu z czarnego ryżu
- 1 pietruszka
- 1 cukinia
- 1 łyżka wodorostów wakame
- odrobina sezamu
- przyprawy: sól morska, zioła, kostka warzywna bio
- Makaron ryżowy ugotować i odcedzić.
- Pietruszkę i cukinię, pokroić i ugotować w bulionie z kostki warzywnej.
- Ugotowane warzywa zblendować do konsystencji sosu i doprawić do smaku.
- Wodorosty wakame namoczyć przez 20 minut, a następnie ugotować przez kolejne 20 minut.
- Ugotowany makaron podać z sosem, wodorostami i oprószyć sezamem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 210kcal

