Ostatnio postanowiłam to bardzo szybko nadrobić i tak powstały moje kruche kokosowe babeczki wypełnione kokosową tapioką, a całości dopełniał mus truskawkowy i kruszone ziarna kakao :)
Składniki:
Babeczki
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki z brązowego ryżu
- 1 mały banan
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 3 łyżki tapioki
- pół szklanki mleka kokosowego
- kilka mrożonych truskawek
- 1 łyżka kruszonego ziarna kakao
Babeczki
- Banana zblendować.
- Wszystkie składniki na babeczki połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić ciasto.
- Sylikonowe foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 190 stopniach.
- Tapiokę ugotować w mleku kokosowym (do momentu, aż perełki tapioki będą przezroczyste; cały czas mieszając).
- Truskawki zblendować na mus.
- Gotową tpaiokę nałożyć do kruchych babeczek, udekorować musem truskawkowym i posypać kruszonymi ziarnami kakao.
Babeczki są pyszne! Chyba nikogo nie muszę przekonywać do kokosowych smaków, podanych w towarzystwie truskawek i jakże bogatych w wartości odżywcze ziaren kakao :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 515kcal
1 babeczka- ok. 103kcal