17 lutego 2015

KOKOSOWE BABECZKI Z KRUSZONYM KAKAO

Wykorzystywałam już tapiokę do przygotowania puddingów. Jednak nigdy nie użyłam jej, jako masy do wypełnienia tartaletek!

Ostatnio postanowiłam to bardzo szybko nadrobić i tak powstały moje kruche kokosowe babeczki wypełnione kokosową tapioką, a całości dopełniał mus truskawkowy i kruszone ziarna kakao :)


Składniki:
Babeczki
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki z brązowego ryżu
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka mleka kokosowego
Masa
  • 3 łyżki tapioki
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • kilka mrożonych truskawek
  • 1 łyżka kruszonego ziarna kakao
Przygotowanie:
Babeczki
  1. Banana zblendować.
  2. Wszystkie składniki na babeczki połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić ciasto.
  3. Sylikonowe foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 190 stopniach.
Masa
  1. Tapiokę ugotować w mleku kokosowym (do momentu, aż perełki tapioki będą przezroczyste; cały czas mieszając).
  2. Truskawki zblendować na mus.
  3. Gotową tpaiokę nałożyć do kruchych babeczek, udekorować musem truskawkowym i posypać kruszonymi ziarnami kakao.

Babeczki są pyszne! Chyba nikogo nie muszę przekonywać do kokosowych smaków, podanych w towarzystwie truskawek i jakże bogatych w wartości odżywcze ziaren kakao :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 515kcal
1 babeczka- ok. 103kcal