17 lutego 2015

KOKOSOWE BABECZKI Z KRUSZONYM KAKAO

Wykorzystywałam już tapiokę do przygotowania puddingów. Jednak nigdy nie użyłam jej, jako masy do wypełnienia tartaletek!

Ostatnio postanowiłam to bardzo szybko nadrobić i tak powstały moje kruche kokosowe babeczki wypełnione kokosową tapioką, a całości dopełniał mus truskawkowy i kruszone ziarna kakao :)


Składniki:
Babeczki
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki z brązowego ryżu
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka mleka kokosowego
Masa
  • 3 łyżki tapioki
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • kilka mrożonych truskawek
  • 1 łyżka kruszonego ziarna kakao
Przygotowanie:
Babeczki
  1. Banana zblendować.
  2. Wszystkie składniki na babeczki połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić ciasto.
  3. Sylikonowe foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 190 stopniach.
Masa
  1. Tapiokę ugotować w mleku kokosowym (do momentu, aż perełki tapioki będą przezroczyste; cały czas mieszając).
  2. Truskawki zblendować na mus.
  3. Gotową tpaiokę nałożyć do kruchych babeczek, udekorować musem truskawkowym i posypać kruszonymi ziarnami kakao.

Babeczki są pyszne! Chyba nikogo nie muszę przekonywać do kokosowych smaków, podanych w towarzystwie truskawek i jakże bogatych w wartości odżywcze ziaren kakao :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 515kcal
1 babeczka- ok. 103kcal

26 komentarzy:

  1. pychota! wyglądają mega smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. czuję że tą masę wyjadałabym jako pierwszą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kokos bardzo lubię i takiej babeczki bym nie odmówił :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Na początku myślałam, że to sushi z kawiorem :D Ale przyznam, że pomysł jest naprawdę oryginalny i pewnie smakiem tak samo intrygują jak wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tej wersji tapioki jeszcze nie próbowałam :), ale chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wyglądają i jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wyglądają! Jak smakuje tapioka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po ugotowaniu tapioka ma taka konsystencję jak kisiel, natomiast te kuleczki są bardzo delikatne w smaku i raczej chłonął smak płynu, w którym się je gotuje :)

      Usuń
  9. Z kokosem są bardzo smaczne.Uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak one świetnie się prezentują! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. ale super pomysł! na pewno spróbuje wyczarować coś podobnego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Juz ktorys raz widze w przepisie make kokosowa. Jaka jest cena takiej maki orientacyjnie? Zastanawiam sie czy di takiego typu wypiekow nie wystarczy zwykla maka i wiorki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, jeśli chodzi o dostępność i cenę maki kokosowej to pod tym linkiem możesz znaleźć sklep w pobliżu siebie, gdzie dostaniesz taka mąkę http://www.bioplanet.pl/sklepy, natomiast ma ona naprawdę wyjątkowy smak i trudno ja zastąpić zwykłą mąką i wiórkami, wtedy smak będzie nieco inny, ale zawsze jest to jakaś alternatywa :)

      Usuń
  13. Tapioki jeszcze nigdy nie jadłam, muszę spróbować! Babeczki cudeńka <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę w końcu dorwać tapiokę! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe babeczki!.
    I to połączenie kokosu z truskawkami mmmmmm, zdecydowanie mój faworyt:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawy pomysł z tą tapioką - ma tak przyjemną dla podniebienia strukturę - to musi świetnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  17. Super babeczki - z chęcią bym schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Widać, że robisz to co kochasz! swietne tartaletki ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja chcę jedną do kawy, prooooszę :)

    OdpowiedzUsuń