Ostatnio postanowiłam to bardzo szybko nadrobić i tak powstały moje kruche kokosowe babeczki wypełnione kokosową tapioką, a całości dopełniał mus truskawkowy i kruszone ziarna kakao :)
Składniki:
Babeczki
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki z brązowego ryżu
- 1 mały banan
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 3 łyżki tapioki
- pół szklanki mleka kokosowego
- kilka mrożonych truskawek
- 1 łyżka kruszonego ziarna kakao
Babeczki
- Banana zblendować.
- Wszystkie składniki na babeczki połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić ciasto.
- Sylikonowe foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 minut w 190 stopniach.
- Tapiokę ugotować w mleku kokosowym (do momentu, aż perełki tapioki będą przezroczyste; cały czas mieszając).
- Truskawki zblendować na mus.
- Gotową tpaiokę nałożyć do kruchych babeczek, udekorować musem truskawkowym i posypać kruszonymi ziarnami kakao.
Babeczki są pyszne! Chyba nikogo nie muszę przekonywać do kokosowych smaków, podanych w towarzystwie truskawek i jakże bogatych w wartości odżywcze ziaren kakao :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 515kcal
1 babeczka- ok. 103kcal
pychota! wyglądają mega smacznie.
OdpowiedzUsuńczuję że tą masę wyjadałabym jako pierwszą :D
OdpowiedzUsuńJa kokos bardzo lubię i takiej babeczki bym nie odmówił :))
OdpowiedzUsuńNa początku myślałam, że to sushi z kawiorem :D Ale przyznam, że pomysł jest naprawdę oryginalny i pewnie smakiem tak samo intrygują jak wyglądem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. :-)
OdpowiedzUsuńW tej wersji tapioki jeszcze nie próbowałam :), ale chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńApetycznie podane :)
OdpowiedzUsuńCudowne babeczki :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają i jakie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają! Jak smakuje tapioka?
OdpowiedzUsuńpo ugotowaniu tapioka ma taka konsystencję jak kisiel, natomiast te kuleczki są bardzo delikatne w smaku i raczej chłonął smak płynu, w którym się je gotuje :)
UsuńZ kokosem są bardzo smaczne.Uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńjak one świetnie się prezentują! :))
OdpowiedzUsuńale super pomysł! na pewno spróbuje wyczarować coś podobnego :D
OdpowiedzUsuńwyglądają super :)
OdpowiedzUsuńJuz ktorys raz widze w przepisie make kokosowa. Jaka jest cena takiej maki orientacyjnie? Zastanawiam sie czy di takiego typu wypiekow nie wystarczy zwykla maka i wiorki kokosowe?
OdpowiedzUsuńhej, jeśli chodzi o dostępność i cenę maki kokosowej to pod tym linkiem możesz znaleźć sklep w pobliżu siebie, gdzie dostaniesz taka mąkę http://www.bioplanet.pl/sklepy, natomiast ma ona naprawdę wyjątkowy smak i trudno ja zastąpić zwykłą mąką i wiórkami, wtedy smak będzie nieco inny, ale zawsze jest to jakaś alternatywa :)
UsuńTapioki jeszcze nigdy nie jadłam, muszę spróbować! Babeczki cudeńka <3
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu dorwać tapiokę! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe babeczki!.
OdpowiedzUsuńI to połączenie kokosu z truskawkami mmmmmm, zdecydowanie mój faworyt:)
ciekawy pomysł z tą tapioką - ma tak przyjemną dla podniebienia strukturę - to musi świetnie smakować!
OdpowiedzUsuńŚwietne babeczki :)
OdpowiedzUsuńSuper babeczki - z chęcią bym schrupała :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńWidać, że robisz to co kochasz! swietne tartaletki ;)
OdpowiedzUsuńJa chcę jedną do kawy, prooooszę :)
OdpowiedzUsuń